Tuesday, September 14, 2021

Asal Usul Bendera Malaysia

Jika ditulis dengan panjang lebar nanti, tiada pula orang yang rajin membacanya. Jadi, aku mempermudahkan pemahaman dengan membuat infografik ini. Mudah-mudahan ia memberi manfaat kepada semua.

Andai diikutkan hati, banyak perkara dan maklumat yang boleh ditulis berkenaan sejarah bendera ini. Ia boleh dimulakan dari bendera Union Jack, bendera Negeri-negeri Selat, bendera Negeri-negeri Melayu Bersekutu sehinggalah bendera Malaysia diberikan nama Jalur Gemilang. Boleh siap sebuah buku sekiranya mahu diceritakan semua.

Namun, cukuplah sekadar infografik ini sahaja. Sekiranya ada permintaan, nanti aku tulis panjang-panjang sejarah bendera ini.


 

30 comments:

  1. Orang yang cipta bendera ini, memang bijak..cerdik pandai..bangga kita dengan bendera ini

    ReplyDelete
  2. Menarik! cara grafik mdah faham fairus, terima kasih atas perkongsian!

    ReplyDelete
  3. Pandai buat grafik gini. Menarik dan mudah faham 👍

    Memang selayaknya rekaan ketiga tu terpilih, yang lagi dua tu kosong sangat macam logo pulak.
    Pandai saya komen, tapi tak pandai pun nak reka 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ruang komen dibuka memang untuk orang komen.. komen Aje.. hihi.

      Delete
  4. Memang boleh buat buku kalau nak diceritakan tentang bendera Malaysia ni. Dari sesimple design sampailah design yang cantik dan gah sekarang ni. Mempunyai maksud yang melambangkan negara Malaysia.

    ReplyDelete
  5. Ilmu yang bermanfaat. Ramai tak tau ni siap kata kita tiru bendera Amereka

    ReplyDelete
  6. Bukan mudah untuk menghasilkan sesuatu lambang untuk menunjukkan kedaulatan negara.

    ReplyDelete
  7. Wahh refresh balik ni. Rasa mcm tahu dah sebelum ni tapi mungkin lupa

    ReplyDelete
  8. Bila ditambah jalur & bintang pecah 14 tu, bendera Malaysia jadi nampak lebih cantik berbanding yang asal.Warna kuning tu pulak macam mengisi kekosong warna dekat bendera tu.Memang menarik sejarah bendera Malaysia ni. Syu tak pernah tahu pun. Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya dulu 11 bintang tanpa Sabah, Sarawak dan Singapura.

      Delete
  9. Design yg sangat simple tetapi membawa pelbagai maksud

    ReplyDelete
  10. Senang faham bila ada dalam bentuk infografik ni....

    ReplyDelete
  11. Illustrasi jalan terbaik untuk orang seperti saya faham.
    Selamat Hari Malaysia

    ReplyDelete
  12. ♥️Malaysia
    Bendera paling cantik di dunia

    ReplyDelete
  13. Seronok baca perkongsian ini. Kita mesti berbangga dengan Jalur Gemilang kita :)

    ReplyDelete
  14. Senang letak gambar macam tuuu, lagi mudahhh fahammm hehehe

    ReplyDelete
  15. perkongsian yang menarik. senang difahami

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.