Thursday, July 1, 2021

CUCUKAN PERTAMA

Alhamdulillah. Setelah menunggu agak lama juga, akhirnya dapat cucukan pertama vaksin. Pada hari ini bertarikh 1 Julai 2021 saya dicucuk dengan vaksin Sinovac.



Sebenarnya saya ni bukanlah takut dicucuk dengan jarum, tapi hari ni sebelum dicucuk saya rasa seram sejuk sahaja.  Perut pun rasa kecut saja. Dengan cerita-cerita pasal vaksin, collapse selepas vaksin, meninggal dunia, masuk cip dalam tubuh, bermain-main pada pemikiran. Rasa risau pula.

Tapi semua itu dapat diatasi apabila saya telah tiba di pusat vaksinasi. Tiba di pusat vaksinasi sudah tidak merasa apa-apa lagi. Mungkin pada awalnya saya telah berfikiran yang bukan-bukan, mungkin itulah yang menyebabkan sedikit risau.

Pada yang belum divaksin, jangan risau. Tiada apa-apa pun. Suntikannya pun tidak sakit. Pada saat saya menulis ini, tiada kesan sampingan yang saya alami. Semuanya baik-baik sahaja.



Sebenarnya tadi ada juga niat nak bergambar pada plakad "saya telah divaksinasi" tapi apakan daya, bateri telefon habis. 😆😆😆 Balik naik Grab pun pinjam pinjam telefon seseorang untuk menempah Grab. 🤦🏻‍♂️

62 comments:

  1. Alhamdulilllah dah setel satu dos. Semoga dipermudahkan segala urusan encik fairus. Parah tuu bateri habis, nasib baik boleh pinjam telefon orang lain hahaha.

    ReplyDelete
  2. Tahniah!!! Sinovac cpt je laa dpt 2nd dos nnt.. Semoga sihat2 je lps 2 3 hari nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Buat masa ni sihat-sihat saja

      Delete
  3. Alhamdulillah..sama lah..hari ni jg dos yg pertama..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. Tahniah dah dapat suntikan pertama. Saya masih menanti. Harap dapat lah secepatnya.

    ReplyDelete
  5. Takpe ambil gambar second dose nanti. Cerita pasal vaksin memang menakutkan tapi tawakal jelah. Semoga sihat-sihat ya

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah... ada juga kenangan tu pinjam hp org utk order grab ms 1st dose... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah.. orang pertama takde aplikasi grab, orang kedua baru ada. Segan je..

      Delete
  7. alhamdulillah
    dpt dah
    sis masih menunggu he hee

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. Kelmarin suami saya pun suntik vaksin yang pertama, Pfizer.

    ReplyDelete
  9. uish..tahniah. saya pun dose pertama pada hari selasa baru2 ni..

    ReplyDelete
  10. abe kie kena tunggu bln sept baru buleh divaksin.

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, semoga semuanya baik2 sahaja nanti

    ReplyDelete
  12. Tahniah. Tahniah en fairus. Moga baik2 je lepas kena cucuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Buat masa ni ok, sihat-sihat sahaja.

      Delete
  13. Tahniah...sinovac memang xde kesan sampingan, x macam Astra Zeneca yang akana demam dan sakit2 seluruh badan

    ReplyDelete
  14. Alhamdulillah, dah selamat. Entah bila turn saya pulak. Tak payah amik gambar dengan 'saya sudah divaksin' tu. Banyak orang pegang. Ntah dia sanitize ke tidak sign tu.

    ReplyDelete
  15. alhamdulilah dah senang hati bila dah dapat dose pertama kan, yg kedua dah ada jaminan mmg ada. saya pun nebos juga dulu dgr cerita2 org but then tanam kan dlm fikiran. macam vaksin je pun, sama cam vaksin influenza yg diambik feb lalu dan buktinya. takda apa2 pun.

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, saya dos pertama 30/6 ari tu

    ReplyDelete
  17. Saya pun rasakan macam tu. Macam macam dalam kepala ni. Tapi masih belum dapat lagi. Setia menunggu. Alhamdulillah dah dapat first dose. Semoga semuanya baik baik je. dan dipermudahkan urusan untuk second dose. Nanti kena make sure bateri full before vaksin. Dapat juga bergambar buat kenangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Memang lepas cucuk tu, nak order grab terus handphone padam..

      Delete
  18. Fuhyoooooo! Tahniahhhh yoooo! Alhamdulillah takda pape.. saya belum ada rezeki.. Huhu

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah, selesai dos pertama. Saya masih menunggu giliran.

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah selesai dose pertama

    ReplyDelete
  21. Tahniah fairus! shida masih menunggu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar menanti. Insyaallah, tiba masanya nanti tu.

      Delete
  22. Alhamdulillah, tahniah encik Fairus.. saya masih sabar menunggu giliran...😊

    ReplyDelete
  23. Alhamdulillah tak ada sebarang kesan selepas suntikan

    ReplyDelete
  24. Alhamdulilah. Tahniah2. Sy pon masih menunggu nii.

    ReplyDelete
  25. Alhamdulillah settle dos pertama. Sy pula masih menunggu giliran

    ReplyDelete
  26. tahniah!
    sama2 kita jalankan tanggungjawab utk divaksin.
    moga cepat la pandemik ni abis.
    tak sabar nak bwk anak2 jalan jalan :)

    ReplyDelete
  27. tahniah2.. mama punya nama tak naik2 sampai sekrg huhu

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.