Tuesday, December 5, 2023

Kisah Si Burung Gagak


Alang-alang sudah dapat tangkap gambar gagak, sini aku kongsikan sedikit beberapa maklumat mengenai burung gagak termasuk apa yang terkandung dalam Al-Quran. 

Gagak adalah seekor haiwan yang tergolong dalam kumpulan burung, dimasukkan dalam filum cordata, kelas aves, order passeriformes, keluarga corvidae dan genus corvus dalam taksonomi saintifik. Terdapat kira-kira 40 spesies gagak di seluruh dunia, dengan setiap spesies biasanya ditemui di kawasan tertentu. Sebagai contoh, Corvus benneti dan Corvus orru adalah spesies asli Australia, sementara Corvus levaillantii tersebar di China, Bangladesh, India, Myanmar, Nepal, Bhutan dan Thailand. Di Malaysia, spesies biasa adalah Corvus enca, dikenali dengan paruh kecil dan kurus serta dikenali sebagai "slender-billed crow."

Gagak adalah haiwan maserba atau omnivor dengan diet yang berubah mengikut kawasan. Mereka cenderung menjadi perakus (scavenger) dan opportunis, memanfaatkan peluang dan sumber makanan yang tersedia. Gagak di kawasan bandar sering menggunakan tempat pembuangan sampah untuk mendapatkan makanan. Dengan sifat adaptasi yang tinggi, gagak memperlihatkan daya survival dan daya tahan yang kuat terhadap pelbagai persekitaran. Sumber : Si Gagak Yang Mati 

Terdapat kisah burung gagak dalam ayat Al-Quran di surah Al-Ma'ida pada ayat ke-31 yang bermaksud :

"Kemudian Allah hantarkan seekor burung gagak (menyuruhnya) mengorek-ngorek di bumi supaya, diperlihatkan kepada (Qabil) bagaimana cara menimbus mayat saudaranya. (Qabil) berkata: "Wahai celakanya aku! Alangkah lemah serta bodohnya aku, aku tidak tahu berbuat seperti burung gagak ini, supaya aku dapat menimbuskan mayat saudaraku?". Kerana itu menjadilah ia dari golongan orang-orang yang menyesal."

Ayat ini menyatakan Habil adalah manusia pertama yang meninggal dunia. Kematian si gagak akibat berkelahi dan dikebumikan oleh sesama gagak dijadikan hikmah Allah untuk mengajarkan cara yang baik dalam mengurus jenazah. Tindakan menguburkan jenazah menjadi amalan, termasuk dalam Islam di mana menjadi fardu kifayah bagi orang Islam untuk mengebumikan sesama muslim yang telah meninggal dunia.

Burung gagak juga merupakan antara haiwan yang boleh dibunuh sepertimana yang diriwayatkan oleh Aisyah R.anha, nabi Muhammad SAW bersabda :

“Lima haiwan fasiq dan boleh dibunuh di tanah haram iaitu: tikus, kala jengking, burung helang, burung gagak, dan anjing gila atau ganas.”

Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim. 

Burung gagak boleh dibunuh kerana ia merupakan haiwan perosak dan membawa mudarat dan bahaya kepada manusia. Perkataan "fasiq" pada haiwan adalah dengan maksud dicabut kehormatan pada sebahagian haiwan disebabkan sifatnya yang membawa kemudaratan, kehinaan dan kemusnahan kepada manusia. Sumber : Haiwan Yang Harus Untuk Dibunuh Dalam Islam 

Sekian sahaja perkongsian. Moga bermanfaat. 


1 comment:

  1. Baru tahu kalo gagak termasuk yg boleh dibunuh. Tapi memang burung ini seram lah. Apalagi banyak dihubungkan dengan sesuatu yg mistis. Jadi melihat bentuknya yg hitam pekat pun, dan takut duluan

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.