Wednesday, September 8, 2010

Berita Harian Online | Rasidi disahkan tidak siuman

Berita Harian Online | Rasidi disahkan tidak siuman

Sila klik di link untuk membaca berita

Komen watashi :

Kalau nak diikutkan, semua orang mahukan keadilan. Memang ternyata pelaku membunuh 4 orang ahli keluarganya, tetapi beliau dibuktikan dalam keadaan tidak waras semasa kejadian. Agak ramai yang tidak berpuas hati dengan keputusan ini, tetapi memang telah tercatat dalam undang-undang sekiranya seseorang itu dalam keadaan tidak waras, maka beliau akan terlepas hukuman. Semua tahukan perkara ini..?

Tapi sebenarnya, ada perkara lain juga yang bermain di minda saya ketika ini. Andai kata tertuduh dilepaskan, kemudian melakukan perkara yang sama pada masa akan datang, bagaimana ye? Keselamatan orang lain juga perlu dijaga.

Yang agak pasti, andai tertuduh dibebaskan dan kembali ke kampung halaman, penduduk kampung dan setempat mungkin akan mengeruni beliau. Takut akan beliau. Maka akan berlakunya proses yang disebut sebagai "pemulauan". Apabila beliau dipulau, mak kesunyian akan berlaku kembali pada diri beliau. Dan secara tidak langsung akan memberikan kesan dalaman pada diri beliau.

Kesan dalaman ini mungin positif dan negatif. Yang positifnya mungkin beliau akan cuba memperbaiki dirinya. Mendekatkan diri dengan masyarakat. Melonjakan diri kehadapan sebagai insan yang berguna pada masyarakat dan agama. Namun yang berlawanannya pula, mungkin beliau akan kembali seperti dahulu. Duduk menyendiri, pelbagai fikiran dan benak melayang memikirkan perkara-perkara yang tidak pasti.

Yang pasti masyarakat memainkan peranan yang penting. Jangan biarkan beliau menyendiri. Dampingi beliau. Ajarlah perkara yang baik. Ajarlah mengaji Al-Quran. Sesungguhnya Al-Quran adalah ubat bagi segala penyakit.

Wallahuaklam.


No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.