Wednesday, September 15, 2010

MELAKA MAJU 2010

Negeri Melaka negeri bersejarah juga merupakan Bandaraya Warisan Dunia yang telah diiktiraf oleh UNESCO. Melaka merupakan antara negeri terkecil di Malaysia. Pada 20.10.2010 jam 2010 (tarikh : 20 Oktober 2010, masa : 8.10 malam) negeri Melaka akan diisytiharkan sebagai negeri maju.


Maju ke Melaka? Sebagai rakyat Melaka, aku telah merasai betapa majunya Melaka jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain di Malaysia. Dengan wawasan kepimpinan negeri yang nyata dan jauh, rakyat Melaka yang dahagakan kemajuan serta kemudahan yang disediakan amatlah dibanggakan.


Dari segi kebersihan, dilihat kerajaan negeri Melaka bersama-sama PBT bertungkus lumus bagi memastikan negeri Melaka sebagai negeri yang terbersih. Lihat sahajalah lanskap-lanskap yang menghijaukan negeri Melaka, dengan bunga-bungaan yang kembang dan segar, susunan lanskap yang cantik dan menarik. Rasanya kita akan berbohong pada diri sendiri kalau mengatakan ia tidak menarik. Dengan lanskap yang indah-indah ini akan memberikan ketenangan, serta membuat perang psikologi kepada para pelancong ke Melaka, supaya di dalam hati dan minda mereka akan memahatkan perasaan betapa indahnya Melaka.Sektor pelancongan juga merupakan sektor yang berkembang maju di Melaka. Dengan memperkenalkan 12 sub sektor pelancongan di negeri ini, Melaka dilihat mampu berdaya saing dengan negeri dan negara yang mempunyai rekod kunjungan pelancong yang ramai. Lihat sajalah pada masa kini, produk-produk pelancongan di Melaka berkembang bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan. Ini di atas inisiatif kerajaan negeri dengan mempermudahkan kerenah-kerenah serta memberikan insentif tertentu bagi pemaju-pemaju yang ingin membuat pelaburan di Melaka bagi sektor pelancongan. Secara tidak langsung, anak-anak Melaka dapat peluang pekerjaan, kerajaan dapat mengecapi cukai dan sebagainya. Contoh produk-produk pelancongan yang terdapat di Melaka; Melaka River Cruise, Menara Taming Sari, Muzium-Muzium, Zoo Melaka, Taman Botanikal, Taman Seribu Bunga dan banyak lagi.


Sektor perhotelan juga semakin rancak berkembang. Terdapat banyak hotel-hotel baru dan yang sedang dalam pembinaan. Pembinaan hotel-hotel ini bagi menampung kebanjiran pelancong yang datang ke negeri Melaka pada masa cuti hujung minggu dan cuti umum di mana, pada masa kini, bilik-bilik hotel banyak yang penuh ditempah pada masa tersebut. Kemajuan perkembangan industri perhotelan juga merupakan pendapatan yang besar bagi negeri ini, ia juga menyumbangkan sumber guna tenaga yang ramai yang boleh dipenuhi oleh rakyat Melaka, dan secara tidak langsung isu pengangguran tidak dapat bertapak di negeri Melaka.


Sektor perindustrian juga merupakan sumber pendapatan yang penting bagi negeri Melaka. Terdapat banyak Zon Perindustrian Bebas diwujudkan demi untuk memenuhi kehendak para pelabur yang mendirikan kilang-kilang mereka di sini. Dengan banyaknya kilang-kilang yang bertapak di negeri ini, banyak juga peluang pekerjaan bagi para profesional, separa profesional dan tukang-tukang mahir dan tidak mahir boleh mendapatkan pekerjaan. Pelaburan terbesar yang terbaru yang bertapak di negeri Melaka ialah pembinaan kilang solar di Alor Gajah. Ia merupakan kilang solar terbesar di Malaysia dan banyak menyediakan peluang pekerjaan pada rakyat Melaka. Selepas ini mungkin kerajaan negeri Melaka boleh memikirkan kegunaan tenaga solar untuk menjana elektrik pula, demi untuk menyahut seruan penggunaan Teknologi Hijau.


Terdapat banyak lagi sektor-sektor di negeri Melaka yang telah ke arah Melaka Maju 2010. Tidak dapat nak diungkapkan satu persatu. Ada ungkapan daripada orang barat yang menyatakan bahawa sesebuah negara dianggap maju sekira rakyatnya merasakan negara tersebut adalah maju.


Justeru itu, sebagai rakyat negeri Melaka kita seharusnya sedar akan kemajuan yang kita kecapi dan bersama-sama pihak kerajaan bekerjasama bagi memastikan negeri Melaka maju dan terus maju. Berbanggalah kita sebagai rakyat negeri Melaka.


Walaubagaimanapun, dalam usaha mengecapi kemajuan, pihak kerajaan negeri juga seharusnya meningkatkan kesedaran moral dan agama kepada rakyat Melaka. Dengan pengetahuan agama dan moral yang tinggi akan menjanjikan kemodenan dan kerohanian berjalan selari dan seimbang.


Kesedaran sivik juga harus terus dipupuk dikalangan generasi dari usia di sekolah rendah lagi. Ini dapat memastikan pertumbuhan minda anak-anak dalam hal-hal keutamaan dan kesedaran sivik dapat dipertingkatkan. Sebagai balasan generasi dan rakyat Melaka akan patuh pada peraturan, menjaga kebersihan, tidak melakukan vendalisma dan lain-lain lagi. Ini adalah baik untuk negeri yang bertaraf negeri maju. Namun kesedaran sivik ini hanya boleh berjaya sekiranya rakyat bersama-sama menyokong garis panduan, peraturan mahupun undang-undang yang sedia dipakai sekarang.


Bagi pembangunan sistem pengangkutan, ada banyak lagi yang perlu diperhalusi. Jalan raya haruslah sistematik. Kurangkan kesesakan terutama di Bandar Hilir semasa cuti hujung minggu dan cuti umum kerana lokasi ini adalah lokasi tumpuan pelancong dari dalam dan luar negara. Berilah keselesaan kepada mereka memandu di atas jalan raya tanpa gangguan kesesakan.


Akhir kata rakyat dan kerajaan mestilah bersama-sama berganding bahu untuk memastikan kemajuan yang bakal dikecapi akan terus menuju ke hadapan dan bukannya ke belakang.
No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.