Monday, September 20, 2010

POLIS BRUTAL

Tidak habis-habis lagi kisah kes pembunuhan Datuk Sosilawati dipaparkan di media cetak dan media elektronik pada masa kini. Namun siapa yang bersalah masih belum diketahui dengan lebih jelas lagi kerana kes ini masih lagi dalam siasatan pihak polis.

Apa yang menarik perhatian masyarakat ramai sekarang ialah tentang seorang anggota polis berbangsa India. Kalau dilihat betul-betul muka dan rupa parasnya lebih brutal dari suspek. Lihat sajalah mukanya yang bengis, berambut panjang dan berbadan sasa, kalau silap pandang orang akan kata dia yang sebenarnya suspek manakala suspek ialah polis.

Satu lagi persoalan yang bermain di minda aku sekarang ialah perlukah wajah anggota polis tersebut di paparkan secara terang-terangan oleh pihak media? Adalah kemungkinan beliau merupakan anggota dari Cawangan Khas yang memerlukan identiti beliau dirahsiakan. Sekiranya tidak, tidak mengapalah.

Media seharusnya lebih peka terhadap kes-kes yang berprofil tinggi seperti ini. Mungkin gambar anggota polis tersebut juga boleh di "blur" kan dari jelas dilihat umum. Ini bukan apa, untuk keselamatan anggota terbabit juga.

Walau apapun media massa adalah diperlukan untuk menyalurkan maklumat kepada rakyat namun dalam menyampaikan suatu maklumat, sensitiviti, dan kepekaan dalam satu-satu kes berprofil tinggi haruslah di sampaikan dengan berhemah dan profesional.

No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.