Friday, September 17, 2010

NOBAT

Nobat ialah sekumpulan alat-alat bunyian khusus untuk upacara dan majlis-majlis diraja. Nobat berasal dari bahasa Parsi bereti sembilan alat. Alat-alat itu adalah seperti gendang nobat, gendang peningkah, nafiri, serunai dan negara. Upacara nobat akan diketuai oleh seorang Ketua Nobat bergelar Tok Setia Guna yang memegang tongkat Mahaguru.


Pemain-pemain alat nobat digelar Orang Kalur. Ketua Nobat dipanggil Kalur Besar kemudian diikuti penghulu (yang bergelar Tok Setia Indera) dan selepas itu Kalur kecil dan yang lainnya Orang Nobat. Alat perkakas nobat ini boleh dibunyikan oleh Orang Kalur sahaja dan tidak sempurna jika dimainkan oleh orang lain. Lagu Nobat disebut ragam. Ragam yang asal ialah Iskandar Dzulkarnain dan Ibrahim Khalil kemudian ditambah ragam-ragam lain seperti Gendang Berangkat, Puteri Mandi Mayang, Dang Gidang, Rama-Rama Terbang Tinggi, Kumbang Si Kumali dan Pandak.


Nobat hanya dimainkan ketika menyambut sesuatu perayaan dan hari-hari besar seperti pertabalan raja, istiadat menjunjung duli, nikah kawin, berkhatan, memberi gelar, menyambut Ramadhan dan peristiwa besar yang lain. Sungguhpun nobat itu dikhususkan kepada raja sahaja namun di zaman Kesultanan Melayu Melaka dahulu Duli Yang Dipertuan boleh mengurniakannya pada upacara yang lain seperti menyambut dan menghantar utusan diraja dan memberi hormat dalam perarakan jenazah. Hanya alat perkakas yang dikurniakan itu sahaja yang berbeza yakni mengikut taraf atau pangkat.

No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.