Friday, April 12, 2024

Peralatan dan Bahan Penyeksaan Zaman Pemerintahan Belanda di Melaka Mengikut Catatan Abdullah Munsyi (Munshi Abdullah)

Alang-alang sedang mentelaah buku Hikayat Abdullah yang dikarang oleh Abdullah bin Abdul Kadir Munsyi atau kini dikenali sebagai Munshi Abdullah, elok rasanya aku catatkan juga maklumat-maklumat penting yang agar aku mengingati dan berkongsikan kepada rakan-rakan yang sudi membacanya.

Abdullah MunsyiSedang aku membaca, suka pula aku ingin kongsikan maklumat berkaitan peralatan dan bahan penyeksaan zaman pemerintahan Belanda di Melaka Mengikut Catatan Abdullah Munsyi. Peralatan dan bahan ini di lokasi yang aku percaya dan yakin kini terdapat di sekitar bangunan Stadthuys (Bangunan Merah) di Banda Hilir, Melaka. 

Mengikut pemahaman aku, berikut adalah antara peralatan dan bahan tersebut, yang di mana jelas dicatatkan oleh Munshi Abdullah dalam bukunya iaitu :

1. Penjara

Disebut oleh orang Melaka sebagai Miskurdi atau di dalam bahasa Portugis disebut sebagai Misericordia yang bermaksud tempat kasihan. 

2. Terungku/ Terungku Gelap

Ia merupakan tempat memasung pesalah yang melakukan kesalahan besar. Terungku ini dicatatkan sebagai sebuah kurungan yang gelap gelita.

3. Teratu

Digambar sebuah bangku tempat meletakkan pesalah. Di bangku tersebut sendi-sendi pesalah akan dipecahkan, kemudian pesalah tersebut akan digantung di Pulau Jawa.

* Pulau Jawa dimaksudkan bukanlah di Kepulauan Jawa yang kini beradada di Indonesia. Pulau Jawa merupakan sebuah pulau kecil di perairan Melaka yang kini telah ditambak dan dijenamakan sebagai Pulau Melaka.

4. Cap Besi

Cap besi merupakan sejenis peralatan yang digunakan untuk mengecap kepada anggota badan pesalah (tidak tahu di bahagian mana. Munshi menyebutnya di sebelah "tamparan nyamuk", mungkin di telapak tangan). Cap besi akan dipanaskan sehingga berwarna kemerah-merahan dan dicap kepada pesalah, kemudian barulah pesalah tersebut dirantai. 

5.  Tempat Kujut

Tempat gantungan pesalah. Dalam istilah Bahasa Melayu, kujut boleh ditakrifkan sebagai tempat gantungan atau mengikat pesalah. Kemungkinan tempat kujut ini adalah tempat mengantung pesalah seperti tali gantung atau sekadar tempat mengikat pesalah sahaja.

6. Pipa

Pipa adalah paip. Paip yang dimaksudkan ini ialah sebuah paip yang besar di mana boleh  memuatkan seorang pesalah. Di dalam paip ini terdapat paku-paku di dalamnya. Pesalah akan dimasukkan ke dalam paip dan paip akan digolekkan di sekeliling negeri. Badan pesalah akan hancur dengan penyeksaan seperti ini.

Begitulah antara perlatan dan bahan penyeksaan di zaman pemerintahan Belanda di Melaka. Apabila dibayangkan, kelihatan terdapat unsur kekejaman di situ. Mungkin pemerintah Belanda ingin menunjukkan kekuasaan dan mencegah daripada rakyat Melaka dari membuat khianat kepada pihak mereka.

2 comments:

  1. Peralatan yang menyeramkan. Ada juga perkataan yang baru dengar. Terima kasih kongsi ilmunya.

    ReplyDelete
  2. Ya Allah seramnyaaa 😱😱😱. Bersyukur lah kita tak hidup di masa itu yaa 😢.

    Saya tak bisa bayangkan yg alat teratu dan pipa untuk menyiksa 😔. Kejam sangat.

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.