Wednesday, January 5, 2011

APABILA MELAYU SUDAH DERHAKA

Kalau dahulu sebelum merdeka, kita sanjung, taat dan sanggup bermatian untuk mempertahankan institusi beraja. Tapi sekarang keadaan begitu amat sedih apabila orang Melayu sendiri ingkar dan tidak taat kepada titah sultan.

Kita perlu ingat, sultan merupakan payung kepada rakyat, kalau tiada sultan siapalah Melayu tanpa raja. Cubalah pertahankan institusi ini. Inilah saja warisan zaman berzaman yang tinggal dan seterusnya tempat kita berteduh.

Lihat sahaja dahulu semasa pemerintah British memperkenalkan Malayan Union di Tanah Melayu, sultan-sultan telah tidak diberikan kuasa. Dan selepas itu barulah nampak Melayu bersatu menentang Malayan Union dan akhirnya kuasa sultan-sultan kembali seperti biasa.

Kini kita lupa dan alpa. Kuasa sultan kita tidakkan. Lupakah kita akan sejarah? Lupakah kita akan wasiat-wasiat raja Melayu? Atau kita sendiri memang tak pernah tahu?

Oleh itu, jadilah Hang Tuah yang taat setia tidak belah bahagi kepada sultan, jangan jadi Hang Jebat yang derhaka. Kalau nak jadi Hang Jebat, boleh.. Tapi pastinya akan mati dibunuh Hang Tuah yang digelarnya sahabat sendiri.

Ps: Aku yang duduk di negeri yang tidak bersultan ni amat cemburu dengan negeri yang mempunyai sultan. Jadi, kalau korang yang mempunyai sultan tu, taatlah pada titah sultan.

6 comments:

Komen saja... Jangan segan-segan.