Wednesday, January 26, 2011

AL-QURAN EMAS

Al-Quran Emas

Pernah tengok Al-Quran Emas? Nak tengok? datanglah ke Balai Syed Sheikh Al-Hadi, Bastion House, Melaka (bersebelahan kota A'Famosa). Sekarang di sini sedang berjalan satu pemeran bertajuk Pameran Artifak Warisan Islam dan Cina. Pameran ini akan berlangsung sehingga bulan Jun 2011 ini.

Kiranya ini ialah projek pertama pameran aku pada tahun ini. Baru mula dipamerkan pada penghujung bulan Disember lepas. Harga tiket cuma RM 10.00 dewasa dan RM 5.00 untuk kanak-kanak. Selain daripada Al-Quran ini, terdapat baratus-ratus koleksi artifak yang berasal dari dinasti-dinasti terdahulu dari negara China.

Walaupun aku tahu tentang sedikit sejarah Al-Quran ini tapi aku tak mahu ceritakan. kalau nak tahu lebih lanjut, datanglah melawat pameran ini.. Ia pasti mengujakan.. :)


7 comments:

 1. mak aih... emas.. kalau baca takpe juga.. kalau hiasan je.. tak guna juga..

  ReplyDelete
 2. WAHAI ENCIK MAMAT : EH! NAMA BAPAK AKU LAH.. AL-QURAN INI TERLETAK DI MUZIUM.. DAH TENTULAH UNTUK DIPAMERKAN.. KALAU NAK YANG BACA PUNYA KAT RUMAH ATAU MASJID ADA KAN.. INIKAN BENDA BERSEJARAH.. INI BUKAN MALAYSIA PUNYA. DARI DINASTI CHINA.. :)

  ReplyDelete
 3. ARDINIHUMAIRA : MENARIK BUKAN.. IANYA DIBUAT DENGAN TANGAN.. BUKAN MESIN..

  ReplyDelete
 4. wah! best2..nak g Melaka..nak tengokla pameran camni..leh amik gambar tak kat situ?knp ek,muzium kat Malaysia ni slalu tak bg amik gmbr?

  ReplyDelete
 5. AIRANIEZ : BOLEH.. SEBUT NAMA SAYA SAJA.. :)

  ReplyDelete
 6. AIRANIEZ : SEBENARNYA DEKAT MUZIUM MEMANG TAK BOLEH DIAMBIL GAMBAR KERANA 1. FAKTOR KESELAMATAN, 2. FAKTOR MEROSAKKAN ARTIFAK. BAGI FAKTOR MEROSAKAN ARTIFAK, FLASH KAMERA MAMPU MEROSAKAN ARTIFAK. FLASH TU MACAM CAHAYA JUGA, CAHAYA DAN HABA DARI CAHAYA YANG BERLEBIHAN AKAN MEROSAKAN ARTIFAK.. NAMUN KINI, SUDAH BANYAK MUZIUM MEMBENARKAN PENGGUNAAN KAMERA, TETAPI TIDAK DENGAN FLASH..

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.