Friday, October 1, 2010

SULTAN-SULTAN MELAKA


PARAMESWARA / ISKANDAR SYAH (T.M 1403-1424)

Parameswara adalah seorang anak raja dari Palembang iaitu jajahan takluk Majapahit yang telah terlibat dalam peperangan merebur takhta kerajaan pada akhir abad ke-14. beliau telah berundur mencari perlindungan ke temasik yang pada masa itu di bawah kuasa Siam. Parameswara telah mebunuh Temagi, wakil Siam di Temasik dan akibatnya beliau telah dipaksa keluar dari Temasik. Parameswara telah berundur ke Muar dan kemudiannya membuka Melaka yang pada masa itu merupakan sebuah penempatan kecil. Sejarah melayu ada menyatakan bahawa Parameswara telah memeluk Islam melalui seorang ulama dari Jeddah pada tahun 1414 dan nama baginda telah ditukar kepada Megat Iskandar Syah. Peristiwa ini bermula pada satu malam apabila baginda telah diajar mengucap kalimah Syahadah. Pada keesokan harinya serombongan pedagang dari Jeddah singgah di Melaka dan mereka iniah yang telah mengislamkan para pembesar Melaka. Semasa pemerintahannya, baginda telah berjaya meletakkan asas kemajuan negara Melaka sebagai pusat perdagangan dan pengembangan agama islam di rantau ini.

SULTAN MUHAMMAD SYAH / SERI MAHARAJA (T.M 1424-1444)

Nama Sultan Muhammad Syah sebelum memeluk agama Islam ialah Raja Kecil Besar. Metos pengislaman Sultan Muhammad Syah menggambarkan bagaimana baginda telah diajar mengucap dua kalimah syahadah dan baginda dikhatankan dalam mimpinya. Baginda merupakan seorang yang alim serta amat patuh kepada ajaran Islam. Selain itu, baginda juga adalah seorang yang beretika dan berdisiplin tinggi. Ini dapat dilihat daripada pembaharuan adat istiadat yang telah diperkenalkan dan cara baginda memuliakan para tetamunya yang datang dengan penuh adat istiadat kebesaran diraja. Disebabkan sikapnya, baginda telah dapat membentuk hubungan diplomasi dengan beberapa buah kerajaan di Nusantara. Walau bagaimanapun, Sultan Muhammad Syah juga mempunyai beberapa sifat negatif seperti bersikap pilih kasih terhadap kedua anaknya, iaitu Raja Kasim dan Raja Ibrahim. Baginda lebih menyayangi Raja Ibrahim kerana berasal dari keturunan puteri raja. Manakala Raja Kasim hanya dari keturunan bangsawan.

Gambar hiasan.. Ini bukan sultan Melaka sebenar


SRI PARAMESWARA DEWA SYAH (T.M 1444-1446)

Baginda merupakan anak kepada Sultan Muhammad Syah hasil perkahwinannya dengan Puteri Raja Rokan. Nama sebenarnya ialah Raja Ibrahim dan merupakan adik kepada Raja Kasim. Tidak banyak yang diperkatakan tentang diri dan perwatakan baginda. Ini kerana usia kerajaannya terlalu singkat iaitu hanya selama 1 tahun 5 bulan. Baginda menaiki takhta dalam usia yang muda selepas kematian ayahandanya. Berdasarkan fakta di dalam Sejarah Melayu, usia baginda dianggarkan dalam lingkungan bawah 20 tahun. Disebabkan usia yang terlalu muda, baginda tidak dapat menguruskan takhta kerajaan Melaka dengan sebaiknya. Oleh itu, kedudukannya sebagai sultan hanyalah sebagai boneka sahaja. Kesultanan Melaka sebenarnya dikuasai oleh bapa saudaranya dimanjakan oleh ibunya. Pemerintahan baginda tidak lama kerana telah dibunuh oleh Raja Rokan dalam peristiwa perebutan takhta dengan Raja Kasim.

SULTAN MUZAFFAR SYAH (T.M 1446-1456)

Baginda merupakan anak kepada sultan Muhammad Syah dengan isterinya,Tun Wati. Nama sebenarnya ialah Raja Kassim dan abang kepada Sri parameswara Dewa Syah. Sewajarnya Bagindalah selaku yang sulong yang menaiki takhta kerajaan melaka selepas kemangkatan ayahandanya. Namun disebabkan sikap pilih kasih ayahandanya, baginda telah disisihkan daripada istana. Semasa dalam buangan, baginda telah menjadi nelayan sehingga berjaya merampas takhta daripada Raja Ibrahim. Sultan Muzaffar Syah digambarkan sebagai seorang yang berjiwa rakyat sehinggakan mereka amat mengasihinya. Selain itu, sejarah melayu juga menerangkan tentang sifat Sultan Muzaffar Syah yang amat baik perangainya, adil, pemurah dan saksama. Pada zaman pemerintahannya juga, kekuasaan politik Melaka mula berkembang. Empayar Melaka tersebar sehingga ke Dinding, Selangor,Muar, Singapura,bertam dan Pahang. Baginda adalah pemerintah melaka yang pertama menguasai kedua-dua Pantai Selat Melaka apabila berjaya menawan Inderagiri, kampar (di Sumatera) yang mengawal pengeluaran lada hitam dan emas dari pendalaman Minangkabau. Di zaman pemerintahan Sultan Muzaffar Syah selama 10 tahun dapat dilihat keunggulan Melaka sebagai pusat perkembangan agama Islam. Agama Islam telah disebarkan ke negeri jajahan takluk Melaka. Baginda juga menggalakkan mubaligh-mubaligh dari Melaka berhijrah ke negeri-negeri jaajhan Melaka untuk menyebarkan agama Islam.

SULTAN MANSUR SYAH / RAJA ABDULLAH (T.M 1456-1477)

Sultan Mansur Syah atau nama sebenarnya, Raja Abdullah merupakan putera tunggal Sultan Muzaffar Syah . Baginda menaiki takhta selepas kemangkatan ayahandanya pada usia 27 tahun. Sifat fizikalnya digambarkan sebagai seorang yang kacak sehingga tidak ada tolok bandingnya, gagah perkasa dan mempunyai susuk badan yang menarik. Baginda amat mengambil berat dalam soal keagamaan dan merupakan seorang yang amat berhati-hati dalam membuat membuat sebarang keputusan. Baginda juga amat menghormati sesiapa sahaja dan dibuktikan melalui layanannya yang baik terhadap Dewa Sura yang yang menjadi tawanannya. Dalam teks Sejarah Melayu, digambarkan bahawa baginda mempunyai darjat kebesaran yang amat tinggi . ini terbukti melalui peristiwa Raja China yang terkena penyakit kedal akibat menerima sembah dan salam baginda. Untuk mengubati penyakit itu Raja China terpaksa meminum air basuh kaki Sultan Mansur Syah. Sultan Mansur Syah amat mementingkan ajaran Islam hinggakan sebelum mangkat baginda telah menasihati puteranya supaya beriman, mempunyai pekerti yang baik dan mentadbir negeri dengan adil dan saksama.

SULTAN ALAUDIN RIAYAT SYAH / RAJA HUSIN (T.M 1477-1488)

Baginda adalah putera kepada Sultan Mansur Syah. Sejarah melayu mencatatkan bahawa Sultan Alaudin masih muda belia sewaktu memerintah Melaka. Menurut Prof. Dr. Mohd. Yusoff Hashim, menerusi bukunya ” kesultanan Melayu Melaka” Sultan Alaudin merupakan seorang Raja yang gagah perkasa dan bijaksana. Di awal pemerintahannya, baginda memberi perhatian terhadap kemakmuran dalam negeri. Baginda seorang yang amat tegas dan berani. Keberaniannya terbukti apabila pada suatu malam baginda sendiri bersama dua orang pengiring. Hang Isap dan Hang Siak telah keluar untuk menangkap pencuri. Dua dari tiga pencuri tersebut berjaya dibunuh. Tindakannya itu mempunyai persamaan dengan cara pemerintahan yang dilakukan oleh Saidina Umar al-khatab, khalifah Islam yang kedua selepas Rasulullah wafat. Di bawah pemerintahan baginda, empayar Melaka menjadi makmur. Undang-undang Islam diamalkan di mana sehingga baginda mengeluarkan perintah barangsiapa yang didapati mencuri, tangannya akan dipotong. Dengan pelaksanaan undang-undang Islam ini, Melaka telah menjadi aman dan makmur.

SULTAN MAHMUD SYAH (T.M 1488-1511)

Baginda adalah putera kepada Sultan Alaudin Riayat Syah dengan Tun Senaja dan menaiki takhta ketika usianya masih muda lagi. Baginda adalah Sultan yang terakhir memerintah Melaka sebelum jatuh ke tangan Portugis pada T.M 1511. Semasa pemerintahan baginda, Melaka berada di dalam keadaan yang tidak stabil. Pembesar-pembesar negeri bertelagah antara satu sama lain, kegiatan rasuah dan penyelewengan berleluasa. Walaupun demikian, sebagaimana pemerintahan terdahulu, Sultan Mahmud juga berjaya meluaskan kekuasaan Melaka ke beberapa daerah. Umpamanya baginda telah mengerahkan Paduka Tuan menyerang dan menakluki Manjong, kelantan dan mempertahankan Pahang daripada serangan Raja Legor. Baginda juga telah menobatkan raja negeri asing seperti Raja Abdul Jamil dari Pahang, Raja Abdullah dari Kampar dan seorang raja dari kedah. Walaupun Sultan mahmud sering digambarkan mempunyai sifat-sifat yang negatif, baginda tetap mengambil berat tentang hal ehwal agama. Baginda sanggup berjalan kaki untuk mempelajari agama dengan maulana Sadar Johar di samping menitik beratkan ajaran Islam kepada kaum kerabatnya.


16 comments:

 1. thx
  good 2 have it

  ReplyDelete
 2. Kenapa tidak dinytakan denga siapa sultan2 ini berkhawin....

  ReplyDelete
 3. Kenapa tidak di cerita kan dgn siapa sultan2 ini berkahwin

  ReplyDelete
 4. Replies
  1. BUKAN 'TAHUN MEMERINTAH' ?

   Delete
  2. BUKAN 'TAHUN MEMERINTAH'

   Delete
  3. Bagus maklumat yang diterima amat membantu

   Delete
  4. Bagus maklumat yang diterima amat membantu

   Delete
  5. Tahun baginda memerintah.

   Delete
 5. Salah tu..parameswara( Raja iskandar shah) thn 1400-1414 pastu tu tahta jatuh ke anak dia megat iskandar shah thn 1414-1424 barulah jatuh ke anak dia sultan muhammad shah..klu silap cuba kaji semula

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parameswara memeluk Islam pada tahun 1414 kemudian menukar nama ke Megat Iskandar Syah.

   Delete
  2. Selepas Parameswara memeluk Islam, baginda menukar nama ke Sultan Megat Iskandar Syah.

   Delete
 6. TM itu merujuk kepada Tahun Masihi dan juga Tahun masa pemerintahan Sultan. Kedua-dua sekali.

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.