Tuesday, October 12, 2010

BERSAMA-SAMA ELAKKAN KEMALANGAN JALAN RAYA

Dalam sekelip mata kita dikejutkan dengan kemalangan maut yang beragut belasan nyawa yang berlaku di Lebuh Raya Utara Selatan berhampiran Simpang Empat, Melaka pada tanggal keramat 10.10.10. Tidak kiralah siapa yang bersalah, sebaliknya kita harus bermunasabah dalam diri kita sendiri untuk bersama-sama berusaha mengelak dari berlakunya kemalangan.

Memang kita sedia maklum bahawa malang itu tidak berbau. Tetapi malang itu boleh dielakkan sekiranya masyarakat bersama-sama sentiasa berhati-hati di jalanraya. Sekiranya semua pemandu sentiasa berhati-hati pastinya kemalangan dapat dikurangkan atau dapat terus dielakkan.

Dalam pemerhatian yang dijalankan, dapatlah dinyatakan bahawa kemalangan boleh dielakkan sekiranya : -

1. Pengguna jalanraya sentiasa mematuhi peraturan jalan raya.
2. Pengguna jalanraya tidak mementingkan diri sendiri.
3. Pengguna jalanraya sentiasa menghormati antara satu sama lain.
4. Pengguna jalanraya sentiasa memandu dengan kelajuan yang ditetapkan.
5. Pengguna jalanraya tidak saling cabar mencabar di jalan raya.
6. Pengguna jalan raya sentiasa bersabar semasa di jalan raya.
7. Pengguna jalan raya tidak berlumba di jalan raya.
8. Pengguna jalan raya tidak memandu ketika mengantuk.
9. Pemandu jalan raya kena sentiasa peka ketika memandu.
10. Pemandu jalan raya kena tanamkan sifat saling mengasihi nyawa pemandu lain.

Memang benar ada yang berkata, sedangkan kita sentiasa berhati-hati namun orang lain yang melanggar kita. Tetapi sekiranya orang tersebut juga berhati-hati masakan kemalangan boleh berlaku? Oleh itu, sama-sama berhati-hati di jalanraya.

Ada juga terdengar kata-kata yang menyatakan bahawa permukaan jalan juga penyebab kemalangan. Itu memang benar, tetapi peratusannya begitu kecil. Sikap.. Sikap manusia itu sendiri yang membawa statistik peratusan besar dalam punca berlakunya kemalangan. Oleh itu, sekali lagi ditekankan, sama-samalah kita berhati-hati dan berdisiplin di jalan raya.

Ingatan ini juga ditujukan untuk diri ini sendiri kerana ada kalanya diri ini turut alpa dan kurang bersabar semasa memandu di jalan raya.
No comments:

Post a Comment

Komen saja... Jangan segan-segan.