Saturday, September 22, 2012

INIKAH NAMANYA KEBEBASAN BERSUARA???


Kebebasan bersuara salah satu elemen dalam Sistem Pemerintahan Demokrasi. Perkataan Demokrasi berasal dari pekataan Yunani yang bermaksud "Rakyat" dan "Memerintah" ataupun dalam erti kata sebenar ialah "Rakyat yang Memerintah".
 
Kebanyakkan negara-negara Barat mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi dan tidak lupa juga negara kita yang tercinta inipun mengamalkan Sistem Pemerintahan Demokrasi. Kalau dahulunya Tanah Melayu ini diperintah oleh Sultan-Sultan Melayu, namun setelah kedatangan British, mereka menukar sistem pemerintahan kita dengan Sistem Pemerintahan Demokrasi, di mana sistem beraja tetap dikekalkan namun dikenali sebagai sistem Raja Berpelembagaan.

 
 
Apa yang saya nak sentuhkan di sini ialah tentang Kebebasan Bersuara. Kebebasan Bersuara seperti yang saya sebutkan di awal tadi ialah salah satu dari elemen di dalam Sistem Pemerintahan Demokrasi. Di Malaysia ini, dilihat Kebebasan Bersuara tetap diberikan namun ianya tetap dikawal oleh pihak kerajaan. Bagi saya Kebebasan Bersuara ini sememangnya perlu dikawal agar ia tidak menyentuh hal-hal yang sensitif seperti agama, kaum dan lain-lain perkara yang menyentuh sesitiviti.
 
Inilah berlaku di Amerika Syarikat apabila cerita Innocence of Muslim telah berjaya diterbitkan. Ini merupakan kejayaan besar dalam sistem Kebebasan Bersuara yang telah dicanangkan oleh Barat. Inilah yang mereka mahukan, mereka bebas untuk menerbitkan apa-apa filem yang menghina agama Islam demi kepentingan tertentu di atas tiket Kebebasan Bersuara
 
Tak habis begitu sahaja, Kebebasan Bersuara ini terus berkumandang di negara Peranchis. Mereka bukan tampil untuk memprotes filem tersebut. namun mereka membarakkan lagi kebencian dengan menyiarkan pula karikatur yang dinamakan sebagai Nabi Muhammad. Inilah dikatakan kebebasan bagi mereka, Kebebasan Bersuara termasuklah Kebebasan Akhbar dan Penerbitan.
 
Pada pendapat peribadi saya, Kebebasan Bersuara memang perlu namun ianya harus dikawal juga. Sekiranya tidak dikawal maka terjadilah perkara-perkara sebegini. Tidak mustahil perkara seperti ini juga akan berlaku di bumi Malaysia sekiranya tiadanya kawalan dilakukan oleh pihak berkuasa.
 

9 comments:

 1. hampir berlaku juga sebelum ni.. bila golongan2 gay,lesbian,dan biseksual meminta hak mereka..

  ReplyDelete
 2. BONI : ITU LE PASALNYA.. HAK BERSUARA JUGAK TU..

  ReplyDelete
 3. kebebasan.... itu yg membuatkan mereka ini menjadi2 bebas... bebas melakukan apa sahaja..

  ReplyDelete
 4. CMA : HAK KEBEBASAN BERSUARA SEKADAR LESEN..

  ReplyDelete
 5. btl tu dlm setiap apa yg kita lakukan mmg perlu adanya kawalan... utk kebaikan dan menjaga sensitiviti sesama kita kan...

  ReplyDelete
 6. bersuara tidak bertempat, itulah masaalahnya :)

  ReplyDelete
 7. QUEEN : DALAM KITA BERAGAMA PUN MASIH ADA BATAS-BATASNYA.. BUKANNYA BEBAS PUN..

  ReplyDelete
 8. IARYYLR : KALAU BERSUARA BERTEMPAT TETAPI MASIH ADA UNSUR SENSITIVITI PUN SAMA JUGAK..

  ReplyDelete
 9. ndak boleh bebas juga...kena ada batasnya...tapi tulah...lain kata lain maksudnya

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.