Saturday, September 30, 2023

Menikmati Secawan Hazelnut Latte di Stadthuys CafeDi satu pagi yang cerah lagi mendamaikan di negeri Melaka yang bersejarah, aku memutuskan untuk mengunjungi  Stadthuys Cafe yang terletak di Muzium Sejarah dan Etnografi setelah menghadiri mesyuarat. Muzium ini tempat terletak pejabat aku di dalamnya. Bangunan muzium ini dikenali sebagai Stadthuys (Dewan Bandaran) dan lebih dikenali sebagai Rumah Merah. 

Aku memesan secawan hazelnut latte panas, yang harumnya begitu menggoda. Ketika aku duduk di dalam kafe, dengan jelas aku melihat bangunan bersejarah Stadthuys yang indah dan pohon-pohon yang hijau di sekitar courtyard

Ketika menghirup  hazelnut latte, rasanya begitu nikmat, dengan sentuhan kacang hazelnut yang lazat dan berkrim yang lembut. Suasana kafe yang tenang dan pemandangan yang indah membuatkan saat sebegini begitu sempurna.

Aku menikmati hazelnut latte tersebut sambil menyingkap hal sejarah Melaka yang kaya dan bagaimana tempat ini telah menyaksikan begitu banyak peristiwa bersejarah. Ini merupakan pagi yang damai dan penuh kenikmatan di Stadthuys Cafe.

6 comments:

 1. aduyai sedapnya latte hazelnut minum panas2. aroma dia sure best

  ReplyDelete
 2. Apabila menyingkap peristiwa bersejarah alangkah bertuahnya sekiranya dapat mempelajari kesilapan masa lalu, lantas memupuk semangat patriotisme di samping memahami landskap politik tanah air.

  ReplyDelete
 3. Uncle suka juga hazelnut latte ni... tapi selalu terjumpa yang terlampau manis!

  ReplyDelete
 4. Hilang masalah yang berserabut di kepala apabila menghirup hazelnut latte

  ReplyDelete
 5. Saya juga suka kopi beraroma hazelnut ini πŸ‘πŸΏπŸ‘πŸΏ. Haruuum, dan gurih. Asalkan susunya tak terlalu kuat sangat πŸ˜„. Di Deket rumah saya ada kafe kopi Malaysia, namanya JOM, dan kopinya enak2, salahsatunya hazelnut Coffee mereka sedaap sangat. Creamy tak terlalu manis, tapi tak kuat rasa susu.

  ReplyDelete
 6. Secawan kopi,
  Bikin hati happy!

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.