Wednesday, February 16, 2011

SHAH RUKH KHAN BUAT PENGAMBARAN FILEM DON 2 DI MELAKA

Siapa yang tak kenal Shah Rukh Khan? Pelakon terkenal Bollywood yang mempunyai lakonan yang mantap. Selain berlakon, beliau juga merupakan seorang pengarah. Dulu, terdapat kontroversi yang melibatkan kerajaan negeri Melaka kerana memberikan gelaran "Datuk" kepada Shah Rukh Khan. Tetapi adakah anda tahu cerita disebaliknya?

Melaka adalah sebuah negeri yang menjana ekonomi berdasarkan pelancongan. Dalam usaha mempertingkatkan kedatangan pelancong asing, promosi secara besaran adalah satu cara yang terbaik. Namun, belanja untuk membuat promosi di peringkat antarabangsa bukanlah suatu yang murah. Oleh itu, langkah kerajaan negeri Melaka memberikan gelaran "Datuk" kepada Shah Rukh Khan merupakan satu usaha promosi yang cukup bijak, selain mengiktiraf Shah Rukh Khan sebagai ikon dunia yang berjaya dalam bidang lakonan.

Gambar : Pakcik Google

Sekarang ini, Shah Rukh Khan sedang membuat pengambaran filem Don 2 di Melaka. Apa yang bagusnya? Yang bagusnya ialah, dengan membuat pengambaran di Melaka, dengan secara tidak langsung akan mempromosikan negeri Melaka yang bersejarah ini di merata dunia. Dengan adanya promosi melalui pengambaran filem seperti ini, sudah tentu ianya bakal memberikan banyak manfaat kepada negeri Melaka yang terkenal sebagai negeri pelancongan serta akan memacu ekonomi negeri.

Bijakkan kerajaan negeri Melaka? Oleh itu, bagi mereka yang kurang faham terhadap apa yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka dapat memahami apa sebenarnya yang tersirat di sebalik pemberian gelaran "Datuk" kepda Shah Rukh Khan.
4 comments:

  1. AZZEY : IYEE.. KALI NI BAWAK SEKALI SET PENGAMBARAN.. BUAT CERITA DON 2..

    ReplyDelete
  2. amboi..dah confuse muka SRK dgn ali Rustam dah..haha

    ReplyDelete
  3. GAMBAR DI ATAS TU BUKAN MUKA DATUK SERI ALI RUSTAM.. TU CEO MENARA TAMING SARI..

    ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.