Wednesday, January 3, 2024

Rumah Belanda di Jalan Kota, Melaka

Rumah Belanda... Bangunan ini merupakan bangunan yang menempatkan muzium pertama negeri Melaka. Dahulunya lebih dikenali sebagai 'Sekolah Gambar'. Ingin mengetahui lebih lanjut tentang sejarah awal Muzium Melaka, boleh klik di pautan ini Sejarah Awal Muzium Melaka.

Kali terakhir bangunan ini dijadikan sebagai Muzium Setem. Namun kini tidak lagi, ia kembali bertukar fungsi. Sekarang terdapat kafe di dalam bangunan ini. Dalam masa yang sama, kami sedang merancang untuk mengembalikannya seperti zaman dahulu iaitu Sekolah Gambar. 

Ia akan mempamerkan gambar-gambar lama berkaitan negeri Melaka. Sambil menikmati juadah, pelawat boleh melihat gambar-gambar lama yang bersejarah dan penuh nostalgia.7 comments:

 1. Ala saya rindu Muzium Setem... sebab sekarang susah nak jumpa surat yang ada setem. Ke dah tak guna setem ya?

  ReplyDelete
 2. waaahhhhhh bookmark dulu nti boleh pergi hehe

  ReplyDelete
 3. Atas titah Permaisuri Cuya, Kerajaan Kelapa menjemput tuan hamba untuk menyembah duli menyertai giveaway yang sedang berlangsung di blog Kerajaan Kelapa.

  Yang benar,
  Permaisuri Cuya.

  ReplyDelete
 4. Ada kesempatan nanti hendak jalan-jalan singgah sini.

  ReplyDelete
 5. kalau ke melaka lagi boleh pergi ni. siap ada buffet breakfast lagi

  ReplyDelete
 6. Saat ke Melaka cuma museum peranakan saja yg saya sempat datangi. Museum lain tak sempat. Moga2 nanti kalo ke Melaka lagi, museum ini dah siap dibuka untuk publik. Tapj kalopun belum, at least saya bisa coba makan di restorannya 😄

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.