Thursday, October 7, 2021

Gereja St. Paul Asalnya Adalah Sebuah Masjid?


Gereja St. Paul di Bukit Melaka.... Beberapa penyelidik menyatakan bahawa dahulunya ia merupakan sebuah masjid di zaman Kesultanan Melayu Melaka. Berkemungkinan juga! Posisinya juga menghadap ke arah kiblat. Adakah itu suratan atau kebetulan?

Umum mengetahui, sebelum Portugis menakluk Melaka, Melaka merupakan antara sebuah empayar yang telah masyhur, mempunyai pelabuhan dagangan Timur dan Barat. Mempunyai perundangan tersendiri (Hukum Kanun Melaka & Undang-undang Laut Melaka) dan ditadbir dengan sistem kesultanan yang bersistematik dibantu oleh pembesar-pembesar seperti Bendahara, Temenggong, Laksamana dan lain-lainnya yang mempunyai peranan dan tugasan ditetapkan.

Melaka telah mempunyai kota yang hebat. Catatan Portugis sendiri menyatakan beberapa gambaran tentang kota Melaka yang dibina dari kayu dan batu. Ada juga dibina dengan batu semata dan ada juga kayu sahaja. Terdapat juga masjid-masjid di sekitar kawasan istana dan kota.

Kota Melaka setelah ditakluki Portugis, mereka membina A' Famosa seterusnya membina Fortaleza De Malaca (Kota Melaka). Apabila Belanda berjaya menakluki Melaka, kota ini tidak dimusnahkan malah dinaiktaraf dan dipertingkatkan pertahanannya. Cuma semasa pemerintahan Inggeris, mereka telah memusnahkan keseluruhan kota dan yang tinggal hanya pintu gerbang Santiago (Porta Da Santiago).

Sedikit persoalan, adakah pihak Portugis benar-benar membina tembok kubu kota yang mengelilingi Bukit Melaka atau sekadar menaiktaraf tembok sedia ada? Penggunaan batu laterit (juga dikenali sebagai batu merah, batu lada atau batu besi) yang sering dikaitkan sebagai bahan binaan utama bangunan Portugis sebenarnya telah lama digunakan oleh masyarakat Melaka.

Batu laterit dan masyarakat Melaka sebenarnya sudah lebih dahulu dari Portugis mengenal batu laterit kerana di Melaka memang terdapat banyak batu ini sama ada di daratan, pantai dan pulau-pulau. Penggunaan batu laterit di Melaka boleh dilihat pada asas/tembok rumah, perigi malah batu nisan dan tembok kubur.

Berbalik pada gereja St. Paul yang dikaitkan sebagai sebuah masjid. Berkemungkinan asalnya ia merupakan sebuah masjid yang dikatakan telah bertapak sejak zaman kesultanan Melayu Melaka kemudian dijadikan sebagai gereja oleh Portugis dan Belanda dengan pemusnahan dan penambahan pada struktur-struktur tertentu.

Walaubagaimanapun dapatkan-dapatan mengenai masjid ini merupakan hipotesis dari para penyelidik dan masih belum dapat kesahihan yang sebenar, namun kemungkinan tetap ada. Semoga suatu hari nanti ada penyelidik yang berjaya menghasilkan satu penyelidikan yang dapat menjawab segala persoalan ini.

15 comments:

 1. Semoga ada penyelidik yang berjaya mengesahkannya. Banyak nama juga batu laterit. Batu bata tu dari batu laterit lah kan. Batu laterit yang dibentuk. Seni bina menarik. Seingat saya, bahagian dalam ini ada perigi yang dipenuhi duit syiling. Seram juga tengok kedalaman perigi tu. Tapi mujurlah ditutup dengan jaring besi.

  Nampak lama menghilang tak update. Semoga baik baik je.

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 3. pernah juga baca pertikaian mcm ni..harap suatu hari nanti akan dapat jawapan nya

  ReplyDelete
 4. semoga kesahihan nya lekas2 ditemui

  ReplyDelete
 5. byk info baru tahu ni
  sejarah negeri Melaka

  ReplyDelete
 6. Kajian memang kena buat secara menyeluruh. Banyak impak yang akan muncul bila sejarah sebenar diketahui.

  ReplyDelete
 7. Bangunan yang menyimpan ceritanya sendiri. Juga saksi bisu kepada segala peristiwa.

  ReplyDelete
 8. apapun bangunan nya dahulu, diharap terus terpelihara.

  ReplyDelete
 9. hurmm..kenapa sampai jadi begini..peliknyaa..adakah disebabkan penaklukan portugis..

  ReplyDelete
 10. Bukan mudah untuk merungkai sejarah. Fakta dan teori perlu seiring. Tabik untuk pengkaji sejarah tanahair.

  ReplyDelete
 11. Semoga persoalan ini bakal terungkai ...

  ReplyDelete
 12. melaka memang hebat sejak dari zaman dulu lagi kan. kagumm

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.