Sunday, March 31, 2013

DI MANA MAHU DAPATKAN GAMBAR LAMA MELAKA?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
 
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani. Selawat dan Salam buat nabi junjungan Nabi Muhammad S.A.W.
 
Fuh..! Tajuk entri aku hari ini siap berakhir dengan tanda soal. Siapa yang nak menjawabnya tu? Hehe, biar aku yang menjawabnya sendiri.
 
Sebenarnya aku sekadar mahu berkongsi beberapa gambar lama yang diambil di Melaka. Nak tahu berapa lama usia gambar ini, lihat saja gambarnya.
 
 
Ini Pintu Gerbang Santiago atau kini lebih dikenali sebagai A' Famosa. Dahulunya pintu gerbang ini dipagarkan. Tidak pastilah mengapa ia ditutup. Namun kini ia menjadi satu monumen bersejarah yang harus dilawati oleh setiap pelancong yang datang ke Melaka. 
 
 
 
 
Lihat... Beberapa orang tempatan sedang ber'posing' di hadapan Pintu Gerbang Santiago. Entah masih hidup atau telah meninggal dunia empunya diri di gambar ini, wallahuaklam.
 
 
 
 
Ini Bangunan Stadthuys atau lebih dikenali sebagai Bangunan Merah. Kelihatan juga Menara Jam di sebelah kanannya. Masih tersergam indah bangunan ini sekarang dan terus kukuh. Hebat bukan senibina orang zaman dahulu?
 
 

 
Kelihatan Bangunan Stadthuys di sebelah kanan gambar bersama Menara Jam. Disebalik Menara Jam terdapat Gereja Christ. Kelihatan juga beberapa orang tempatan yang menjadi tukang kebun dan pembawa kereta kuda.
 
 
 
 
Ini Sungai Melaka pada zaman dahulu. Sekarang sudah banyak perubahannya.
 
 
 
 
Ini gambar Allahyarham Tun Abdul Ghafar Baba di Bandar Hilir, Melaka semasa menjadi pengerusi perhimpunan menanti kepulangan Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dari London untuk mendapatkan Kemerdekaan.
 
 

 
Perarakan pulang Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj dari Lapangan Terbang Batu Berendam ke Bandar Hilir setelah pulang dari Kota London untuk mendapatkan Kemerdekaan. Agak-agaknya mengapa tarikh pengisytiharan Kemerdekaan di buat di Melaka? Siapa boleh jawab..?
 
Oklah, cukuplah beberapa keping gambar yang sempat aku tayangkan di blog ini. Tak bolehlah aku nak tayangkan banyak-banyak. Kalau nak lihat gambar-gambar sebegini bolehlah lawati Galeri Melaka di Bukit Peringgit. Galeri ini berdekatan dengan Galeri Ketua Menteri Melaka.
 
Nanti senang-senang aku akan buat entri berkaitan Galeri Melaka pula.  :)

10 comments:

 1. gambarnya boleh saya donlot gk mang?
  buat koleksi..hehe

  ReplyDelete
 2. tempat bersejarah aku dah pi sebelum ni, kami jalan2 cari tempat seronok je lah hari tu...

  serius gambar2 tu sangat bernilai sejarahnya.

  ReplyDelete
  Replies
  1. MEMANG SANGAT-SANGAT BERNILAI GAMBAR-GAMBAR INI..

   Delete
 3. Nostalgia sungguh gambar2 lama..rasa teringin nak hidup zaman tu..nak tahu kesusahan dulu kala...

  ReplyDelete
  Replies
  1. ERM.. PASTINYA DULU AGAK SUSAH BERBANDING SEKARANGKAN.. NAMUN DUIT DULU NILAINYA BESAR, SEKARANG NILAI RM50 SANGAT KECIL.. 1 HARI BOLEH HABIS..

   Delete
 4. Tumpang tanya, siapa masih ada gmbr2 lama ni ya

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh dapatkan di Galeri Melaka di Bukit Peringgit, Melaka

   Delete

Komen saja... Jangan segan-segan.