Wednesday, April 25, 2012

KISAH DI SEBALIK KEMALANGAN PROTON PREVE


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan perlanggaran pertama kereta Proton Preve yang baru saja dilancarkan oleh Y.A.B. Perdana Menteri. Isu pelanggaran ini mungkin sudah basi, dan bukanlah niat saya untuk memperbesarkan semula cerita ini, cuma mahu memberi sedikit ulasan.Perkara ini dilihat seperti memalukan. Ya, memang memalukan. Apa tidaknya, baru beberapa hari dilancarkan, kereta tersebut mengalami kemalangan pula. Kemudiannya, teruk juga keadaan kereta tersebut. Namun dengan lantas pihak Proton mengeluarkan kenyataan bahawa pemandu kereta Proton Preve tersebut tidak menerima apa-apa kecederaan. Ermm.. Ini satu kelebihan juga kerana jika dilihat pada kereta, nampak teruk dan syukur pemandunya tidak ada apa-apa. Pendek kata, aspek keselamatannya BAGUS.

Keduanya, para pemandu kereta-kereta baru seperti ini haruslah lebih berhati-hati semasa memandu. Iyalah.. Kereta itu bukanlah milik anda, anda seharusnya lebih berhati-hati semasa memandu kereta baru. Lebih-lebih lagi, kereta yang baru dilancarkan dan baru keluar kilang. Kita tidak tahu potensi sebenar kenderaan itu. Bukan setakat Proton Preve saja, apa-apa model kereta sekalipun kadangkala kita terlihat kereta baru dikeluarkan dengan nombor pendaftaran sementara juga dipandu seperti ribut. Para peniaga atau jurujual sepatutnya tidak memandu begitu laju kerana kereta tersebut bukan kereta mereka, sekiranya apa-apa berlaku bagaimana?

Akhir sekali, mungkin terdapatnya unsur sabotaj. Manalah tahu, ada individu yang sengaja mahu merosakkan reputasi Proton dengan mengadakan kemalangan tesebut. Saya tidak mengatakan ianya benar, saya hanya menyatakan MUNGKIN. Siasatan menyeluruh oleh Proton harus dilakukan.

Kesimpulannya, saya sebenarnya bangga dengan Proton. Memang benar kritikan demi kritikan diterima oleh Proton dalam terus membangunkan industri otomobil negara namun ingatlah, kita adalah sebuah negara membangun dan mampu ada kenderaan buatan sendiri. Negara lain termasuk negara maju yang tidak mempunyai produk kenderaan mereka sendiri, namun kita ada.  

9 comments:

 1. bulan 5 nanti ganti break drum proton dalam waranti, harap tiada masaalah sebab nak jalan jalan melaka pula...

  ReplyDelete
 2. bukan saja kereta testing bawa laju, malah kereta L tanpa pelajar pun kat sini beberapa kali nampak langgar lampu merah.. he he he

  ReplyDelete
 3. IARYYLR : GANTI, JANGAN TAK GANTI.. NANTI NAK DATANG MELAKA ROGER LA..

  ReplyDelete
 4. biasanya kemalangan ini 10% sbb teknikal nyer.. 90% adalah disebabkan cara dan kecuaian pemandu itu sendiri

  ReplyDelete
 5. aih.. pertama kali dah ada masalah. entahlah apa masalah tu, proton kenalah berhati-hati...

  http://www.bananamylove.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. Y.HO : YA..KENA BERHATI-HATI LAIN KALI..

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.