Monday, June 12, 2023

Albert Einstein Pernah Mengunjungi Melaka?Pada tahun 1921, Dr. Albert Einstein telah dianugerahi Hadiah Nobel Fizik atas kerja kerasnya dalam memperkenalkan teori fizik khususnya dalam penemuannya berkaitan undang-undang Photoelectric Effect

Pada 8 Oktober 1922 beliau telah bertolak dari Marseille apabila telah dijemput untuk memberikan siri kuliah di Jepun. Albert Einstein bersama isterinya Elsa telah belayar untuk perjalanan selama 6 bulan ke Timur Jauh.

Semasa di Jepun, Albert Einstein dan isterinya Elsa berpeluang bertemu dengan Maharaja dan Permaisuri Jepun. Selepas selesai siri kuliahnya di Jepun, Albert Einstein dan isteri berlepas dari Jepun menaiki sebuah kapal baharu yang siap dibina pada tahun 1922 iaitu kapal Haruna Maru dan singgah di Singapura, Melaka dan Pulau Pinang.

Di dalam diari perjalanannya, Albert Einstein telah menulis :

12 Januari : Bertolak dari Singapura pada pukul 5.00 petang

13 Januari : Tiba di Melaka pada awal pagi di mana kapal berada di dalam kedudukan di laut lepas sehingga pukul 3.00 petang. Kami melawat Melaka pada waktu pagi. Gereja Portugis dan lain-lain bangunan. Kepelbagaian kaum India, Melayu, Cina. Kereta beroda dua berbumbung jerami, ditarik oleh lembu bertanduk panjang. Matahari tropika yang terik namun kurang lembap berbanding Singapura. Pada sebelah petang menemui lalat besar di dalam salap elektrik milik saya. Sayang sekali. Panas Tropika yang sebenar.

14 Januari : Tiba di Pulau Pinang

Sebulan kemudian Albert Einstein dan isteri tiba di Palestin dan tinggal di sana selama dua belas hari dan akhirnya melawat Sepanyol selama dua minggu sebelum pulang ke tanah air.

Sumber rujukan : 
The Travel Diaries of Albert Einstein: The Far East, Palestine, and Spain, 1922–1923

8 comments:

Komen saja... Jangan segan-segan.