Monday, May 1, 2023

Kenali Potensi Anak

Kesilapan aku ialah menganggap apa yang keluar dari mulut anak aku hanya sebagai angin lalu. Dia kata suka main bola, dia kata lariannya pantas sehingga sering mengalahkan rakan-rakan sekelasnya semasa mata pelajaran Pendidikan Jasmani. Namun, aku sekadar mendengar dan tidak mengambil serius.

Sehinggalah pada satu ketika anak aku, Muhammad Firas Faiq berusia 8 tahun menyatakan dia terpilih untuk mewakili sekolah dalam acara pertandingan bola sepak jemputan St. Michael's Soccer Association Melaka Cup (SMSA Melaka Cup 2023) bawah 8 tahun yang telah diadakan pada 11 - 12 Mac 2023 lalu yang diadakan di Stadium Hang Tuah, Melaka.

Sebagai seorang penyerang, pada hari pertama dia telah menjaringkan 3 biji gol dalam 4 perlawanan. Walaubagaimanapun, pasukannya tidak berjaya ke pusingan seterusnya. Hari berikutnya, pasukan yang tidak berjaya bertanding pula dalam Frienship Cup. Namun pasukannya sekadar menduduki tempat ke-7 secara keseluruhan. Nampak bakatnya di situ, sekiranya digilap, insyaallah boleh terus mewakili sekolah pada tahun-tahun berikutnya. 

Tiga biji gol sahaja ayah...

Besar harapan aku, agar suatu hari dia berjaya menjadi pemain bola sepak profesional seperti sepupunya Nizarruddin Jazi yang kini bermain di JDT2. Atau sekurang-kurangnya perlulah mengatasi aku sebagai ayahnya yang bermain bola sepak untuk sekolah hingga ke peringkat daerah. Hihi.


Muhammad Firas Faiq bersama pasukannya

7 comments:

 1. Yang penting sapot dari keluarga.... InsyaAllah jadi!

  ReplyDelete
 2. Tak apa, yang penting sekarang sebagai orangtua Abang dah tahu kalo anak Abang ada bakat dalam olahraga dan mau mensupport bakat dan passionnya. Semoga nanti bisa jadi pemain bola pro 👍🏿

  ReplyDelete
 3. Kecil² cili api ni... boleh digilap lagi bakatnya tu... hantar akademi bola pun ok.. manatau nnt dpt mewakili daerah pulak... besar mata PAJSK tu

  ReplyDelete
 4. bakat yg diwarisi drpd bapa...betul, kalau digilap, InshaaAllah, boleh pergi lebih jauh..

  ReplyDelete
 5. kita sebagai ibu bapa selalu memandang remeh pada anak2 yg masih kecil, skrg kita harus terapkan perasaan percaya kepada mereka. tahniah faiq, semoga bakal menjadi pemain bola sepak di peringkat yg lebih tinggi nanti.

  ReplyDelete
 6. Ada genetik sukan ni, insyaAllah akan lebih cemerlang dengan sokongan ayahnya.
  Tahniah anakanda Muhammad Firas Faiq dan pasukannya 👏

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.