Monday, February 22, 2021

KULIT KAYU MANIS

Alhamdulillah.. Kalau setakat nak dapatkan kulit kayu manis, sudah tak perlu membeli lagi kerana di hadapan rumah emak saya terdapat sebatang pokok kulit kayu manis yang agar besar.

Emak rajin meraut kulit pokok ini lalu dijemur sebelum boleh digunakan sebagai penyedap masakan. Cucu-cucunya juga rajin menolong neneknya meraut kulit pokok kayu manis.

Sesetengah orang ada membuat teh dengan kulit kayu manis ni. Tapi saya belum pernah cuba lagi. Mungkin enak juga rasanya, sebab kalau kita bau saja kulit kayu manis ni, memang sedap aromanya. Mungkin satu hari nanti nak cuba juga buat teh kulit kayu manis.


Kulit kayu manis yang telah diraut kulitnya


Orang-orang kampung dahulu pandai buat ubat dari pokok-pokok hutan dan akar-akar kayu. Antara bahan campuran termasuklah kulit kayu manis ni. 

Dalam keluarga besar saya, arwah nenek Alang yang pandai buat benda ni semua. Masih segar dalam ingatan saya, masa kecil-kecil dahulu suka melihat nenek Alang memotong, mengetuk dan meracik bahan-bahan daripada pokok dan akar untuk dijadikan ubat.

Seingat saya ada 2 jenis ubat yang nenek Alang buat iaitu ubat yang dikenali sebagai ubat periuk dan rokok gostom (untuk resdung). Ubat periuk air rebusan akar kayu di minum, tak ingat pula untuk kegunaan apa.

Dikhabarkan, ilmu ini diturunkan daripada moyang saya dahulu. Selepas nenek Alang meninggal, tiada siapa yang meneruskan kegiatan membuat ubat-ubatan tradisional ni.

Cukuplah sekadar di sini bercerita, ingat nak cerita pasal kulit kayu manis saja, melalut pula ke nostalgia yang lalu.

Semoga penulisan ini memberi manfaat kepada semua.

2 comments:

  1. Sayang betul legasi ilmu tu tak diteruskan. Macam menarik pulak teh kulit kayu manis. Tau makan cinnamon bun je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang-orang dahulu bukan senang-senang nak turunkan ilmu. Adalah kaedah-kaedah dan pantang larangnya yang perlu dipenuhi.

      Delete

Komen saja... Jangan segan-segan.