Wednesday, December 1, 2010

SENIBINA MUZIUM ISTANA KESULTANAN MELAKA

Gambar di bawah muzium

Batu pengalas tiang

Papan lantai dari pandangan bawah

Pandangan bumbung

Pandangan bumbung

Pandangan bumbung

Bumbung, pandangan dari dalam

Ukiran di bumbung

Kepingan kayu berlian yang dibuat atap muzium

Lantai kayu

Pandangan tangga

Tangga

Pasak dan tanggam

Ukiran di tiang luar

pandangan tingkap

Tingkap

Ukiran di dinding Muzium Istana Kesultanan Melaka

Ukiran di dinding

Ukiran-ukiran

Ukiran di tangga

Ukiran di pintu masuk

Ukiran di dinding

4 comments:

 1. Saya ada membaca buku Sulalatus Salatin. Kesimpulannya saya dapati Istana Sultan Mansur ada tiga. Yang pertama istana di mana Jebat dibunuh. Sultan tidak mahu tinggal di istana itu selepas kematian Jebat.
  Istana kedua dibina. Istana ini besarnya 17 ruang. Setiap ruang seluas 3 depa. Setiap ruang ada ruang tambahan (kapa-kapa) dan bangunan tambahan (gajah menyusu). setiap bangunan tambahan ada bumbung tambahan (sengkuap). Tiangnya saiznya sepemeluk. Istana ini ada 7 kemuncak. Kemuncak diperbuat daripada kaca merah (red glass). Ada hiasan ukiran bercat emas (belalang bersagi). Dinding istana ada skirting, cornice dan corbel (kambi). Dinding dihiasi cermin cina yang besar-besar (mirrors). Pintunya 40 buah. Setiap pintu dihiasi palang kayu berukir dicat emas. Istana ini ada rumah dapur yang berasingan (penanggahan). Bumbungnya tembaga dan timbah disusun macam kita susun genting (bersirip). Cahaya matahari menyebabkan istana ini silau mata dipandang. Istana ini digelar Mahligai. Gambar yang tuan tunjukkan adalah replika istana Sultan Mansur Syah yang kedua.
  Istana ketiga dibina selepas istana Mahligai terbakar. Istana ketiga merupakan kompleks istana iaitu terdiri antaranya Istana Besar, dua istana sampingan, balairongsri, balai penghadapan, balai jawatan, balai apit, permandian, masjid, rumah gajah dan balai kendi.

  ReplyDelete
 2. ANON : MEMANG BESANR APA YANG DIKATAKAN.. TERIMA KASIH KERANA SUDI KOMEN..

  ReplyDelete
 3. Maaf ye, jadi istana yang ni adalah istana yang ketiga?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau nak ikutkan Istana ke -3 100% pun tak boleh, kerana istana ini hanyalah sebahagian saja, hanyalah replika yang diambil senibinanya berdasarkan catatan di dalam sejarah Melayu.

   Delete

Komen saja... Jangan segan-segan.