Sunday, November 19, 2023

Tukar Tayar Kereta Baharu

Hari ini dapat meluangkan masa untuk ke kedai tayar untuk menukar tayar yang baharu. Asyik tertangguh sahaja kerana sekarang ini banyak program di tempat kerja hingga ke hujung minggu. Maklumlah, tahun hadapan merupakan Tahun Melawat Melaka, jadi banyak tugasan dan program yang perlu dilaksanakan.Tayar pun sudah botak. Terdapat juga sedikit kebocoran kecil. Dalam empat ke lima hari perlu mengepam semula tayar. Jadi, sebelum ia rosak di tengah jalan, elok rasanya ditukar untuk mengelakkan dari perkara yang tidak diingini berlaku.

Sebelum keluar untuk ke kedai tayar, aku membuat carian dahulu di Google untuk mendapatkan kedai yang berhampiran. 

Aku memutuskan untuk menukar dua biji tayar di bahagian belakang. Dua biji tayar di hadapan masih dalam keadaan baik kerana baru juga ditukarkan tidak lama dahulu. 

Aku mengambil keputusan untuk ke kedai Ijan Tyre Service Center yang terletak Di Pulau Gadong, Melaka, tidak jauh dari kediaman aku. Kedai orang Melayu yang aku lihat banyak review yang baik di Google dari para pelanggannya.

Harga bagi dua biji tayar berserta imbangan (balancing) adalah RM300.00 sahaja. Ok lah tu. Tayar biasa-biasa sahaja. Janji kereta boleh berjalan dengan lancar dan selamat. 

3 comments:

 1. Haisyh... Linda pun tgh mengumpul dana nk tukar tayar kete nie...harap2 bertahan lagi lah..

  ReplyDelete
 2. Beberapa kali ke blog Abang, tapi blm ada update baru. Sibuk ternyata Abang ya ☺️. Hari ini buka, ternyata ada tulisan baru 😄👍.

  Memang lah kalo masalah tire atau ban tak bisa main2. Suami saya pernah dulu alami pecah ban di highway saat ke Bandung. Nasib baik dia tak panik , dan tak rem mengejut. Bisa terbalik soalnya. Sejak itu selalu rutin cek ban

  ReplyDelete
 3. Tindakan yang bagus. Sebelum dia buat hal lebih baik tukar dulu kann...

  ReplyDelete

Komen saja... Jangan segan-segan.