Friday, March 30, 2012

EARTH HOUR 2012
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Apabila muncul bulan Mac, kita akan teringat pasal kempen Earth Hour. Pada tahun lepas, kempen ini telah dilaksanakan pada 26 Mac 2011 dan pada tahun ini, kempen ini akan dijalankan pada 31 Mac 2012.


Sebenarnya apa Earth Hour ni? Bagi mereka yang masih belum fahami, kempen Earth Hour ini berkait rapat dengan pemanasan global. Salah satu fakto menyebabkan pemanasan global ialah lampu. Lampu menghasilkan haba yang panas, justeru dengan adanya kempen menutup lampu selama sejam ini mampu menenangkan pemanasan global.

Jadi, adalah lebih elok kita yang menjadi hamba Allah di muka bumi ini sama-sama menyokong kempen seperti ini. Dengan ikhlas saya katakan, pada tahun lepas saya sama-sama menyokong kempen ini dengan memadam semua lampu-lampu di rumah saya selama 1 jam. Namun, saya hanya membuka televisyen.

Dalam usaha untuk menyelamatkan bumi dari pemanasan global, kita boleh melaksanakan kaedah Teknologi Hijau yang sedang digembar gemburkan dan ada yang sedang giat ke arah itu. Antara apa yang boleh kita laksanakan dalam menyokong Teknologi Hijau ialah :

a) Menggunakan sistem solar (tenaga yang boleh diperbaharui)

b) Menggunakan mentol / lampu LED (kurang panas)

c) Kitar semula (menyelamatkan pokok-pokok dari ditebang untuk membuat kertas. Begitu juga dengan tin, plastik dan lain-lain)

d) Menanam pokok-pokok (memberikan banyak oksigen kepada hidupan)

e) Menggunakan kenderaan elektrik (kerana minyak menghasilkan plumbum yang merosakan udara)

Dan banyak lagi kaedah Teknologi Hijau yang boleh kita praktikan berdasarkan kemampuan kita sendiri. Sekiranya kita tidak mampu untuk menggunakan sistem solar, membeli kenderaan elektrik, tetapi kita mampu untuk menanam pokok-pokok dan mengamalkan kitar semula. Yakinlah, kita mampu mengubahnya. Negara-negara barat telah mempratikan kitar semula ini dalam negara mereka dengan kadar 65% tetapi kita di Malaysia hanya 5% sahaja.

Ada dengar berita yang kerajaan akan mempertingkatlah lagi usaha kitar semula. Ini sudah bagus. Memang elok dan kenalah dengan waktunya di kala bumi sekarang sedang tenat dengan pemanasan global.

Akhir kata, sama-samalah kita menyokong kempen-kempen yang kearah menyelamatkan bumi. Mereka bukan mahu apapun, hanya memerluka jasa baik kita untuk memadamkan lampu di premis masing-masing dalam masa 1 jam bermula 8.30 malam hingga 9.30 malam pada 31 Mac 2012 ini.

4 comments:

Komen saja... Jangan segan-segan.